לוגו בית המעשר
|

פירות יבשים

י"ט אדר ב' התשע"ט | 26/03/2019

פירות יבשים – אופן הבדיקה והשימוש

פירות יבשים הם פירות שייבשו אותם באופן טבעי בשמש או באמצעות מיכון.

הסיבה העיקרית לייבוש הפירות הינה למצוא חלופה לפירות מחוץ לעונה, בה הם משווקים כטריים.

לפירות הללו יש חיי מדף ארוכים, עקב הייבוש והוצאת הנוזלים מהפירות

(הדבר בא לידי ביטוי בירידה של כשביעית ממשקלם המקורי של הפירות).

לחלק מן הפירות בזמן העיבוד מוסיפים גופרית (להלבנה) וכן שמנים מינרליים נוספים

ראה עוד להלן בערך “צימוקים” על תהליך העיבוד. וראה עוד לעיל בערך “ירקות מיובשים”.

סוגי הפירות המיובשים משתנים ממדינה למדינה, והנפוצים יותר, הם:
וכמובן משפחת האגוזים למיניהם.
פירות [משמש] מיובשים בשמש

פירות [משמש] מיובשים בשמש

פירות (דובדבנים) על מגשים קודם הכנסתם לייבוש בתנור

פירות (דובדבנים) על מגשים קודם הכנסתם לייבוש בתנור

 

רימה של זבוב הפירות שנותר בדובדבן לאחר ייבוש בתנור,

רימה של זבוב הפירות שנותר בדובדבן לאחר ייבוש בתנור,

 

הרימה על הפרי קודם הייבוש

הרימה על הפרי קודם הייבוש

השימושים לפירות יבשים

פירות יבשים נאכלים בפני עצמם, או כתוספת למרקים שונים, או בתעשיית המאפים, או כתוספת לדגני בוקר ועוד מגוון גדול של שימושים.
פירות שהם בחזקת נגועים כבר בשטחי הגידול, יש להקפיד קודם הייבוש, שהם נבדקים כדבעי,
או לחילופין שהם מיוצרים בשטחים מטופלים כשהתוצרת שהשטחים מניבים הם בחזקת נקיים.
וראה באריכות בכל סוג פרי בערכו, את מצב ואופן נגיעותו, ואת השיטה לבדיקת והסרת החרקים. 
אוכלוסיה של מזיקי מחסן על אננס מיובש

אוכלוסיה של מזיקי מחסן על אננס מיובש

 

אננס מיובש בהגדלה

אננס מיובש בהגדלה

תהליך היצור

בתוצרת שהיא בחשש נגיעות והמוצר הסופי פרוס לשבבים או פרוסות ואין לפרי מקומות מסתור או מחבוא
(כפי שיש בירקות מסוימים או בעלי תבלין מסוימים), לאחר הייבוש המוצר בדרך נקי מחשש מזיקי שדה,
מכיון שבתוך הליך הייבוש, החרקים מתים, ואם הם ממול מקור החום בתנור, הם מתפוררים, ואם לאו,
במהלך השטיפות והמיון לאחר העיבוד קודם האריזה חרקים אלו נופלים והמוצר בחזקת נקי (וראה עוד לעיל בערך “ירקות מיובשים”).
אמנם אם לאחר הייבוש נותרים מקומות מחבוא, או במיני פירות מיובשים שדרכם של החרקים להתחפר בבשר הפרי,
גם לאחר הייבוש הם נותרים מחופרים ובאופנים אלו אין להתיר.
בתום הייבוש המוצר עובר לאחסון ואריזה, ובזמן האחסון עלולים הירקות או הפירות המיובשים להיות מותקפים על ידי מזיקי מחסן,
הן בוגרים והן זחלים, המותירים אחריהם סימנים רבים, כגון פסולת מהכרסום, קורים ושאר פסולת חרקים.
זחל של עש מחסן בתוך משמש מיובש

זחל של עש מחסן בתוך משמש מיובש

 

אורזית מחסן על שזיף מיובש

אורזית מחסן על שזיף מיובש

 

זחל של חרק מחסן, על שזיף מיובש

זחל של חרק מחסן, על שזיף מיובש

 

זחל של חרק מחסן על גבי דבילות - באדיבות הרב שמואל שטרנפלד

זחל של חרק מחסן על גבי דבילות – באדיבות הרב שמואל שטרנפלד

 

חרקי מחסן בוגרים ופסולת מרובה בתוך תמר מיובש

חרקי מחסן בוגרים ופסולת מרובה בתוך תמר מיובש

במוצרים המיובשים בשמש, מעבר לנכתב לעיל, יש גם חשש שבזמן הייבוש מעופפים כגון זבובי תסיסה ייצמדו לפירות כשהם עלולים להישאר על גבי הפירות והירקות גם בתום תהליך הייבוש והאריזה. 

אופן הבדיקה והשימוש:

בסוגי פירות שיש חשש לחרקי שדה שמתחפרים בבשר הפרי והתוצרת לא נבדקה קודם הייבוש,
יש להימנע מלהשתמש במוצר זה, מכיוון שהבדיקה קשה לאחר העיבוד. וראה עוד פרטים נוספים  בכל סוג פרי בערכו.
אופני הבדיקה דלהלן על מזיקי מחסן בלבד:

אגוזים:

האגוז הברזילאי – ראה בערכם.
אגוזי המלך/פרך/קליפורניה – ראה בערכם.
אגוז מקדמיה – ראה בערכו.
אגוז צנובר /פיניונס – ראה בערכם.
אגוז קשיו – ראה בערכו.

 

נקבים שנוצרו על ידי החדקוניות בקשיו

נקבים שנוצרו על ידי החדקוניות בקשיו

 

אוכמניות מיובשות 

ראה בערכם. וראה לעיל בערך “אוכמניות מיובשות” וראה לקמן בערך “צימוקים” (אופן הבדיקה שווה לאופן בדיקת צימוקים).

אננס מיובש 

יש לנער כל פרוסת אננס על משטח בצבע כתום וכיו”ב, ולראות האם נופלים חרקים זחלים או בוגרים, או לעיתים זעירים ביותר, או אף סימני חרקים, כגון פסולת חרקים, וכיו”ב. אם נתגלו חרקים אין להשתמש במוצר כלל.
בנוסף רצוי לחתוך כמה מן הפרוסות לכמה חלקים, ולבדוק שבחללים הטבעיים של הפרי אין חרקים ובעיקר זחלים המסתתרים שם.
כמו כן, קודם האכילה יש להתבונן היטב בכל פרוסה שאין בה חרקי מחסן.

אתרוג מיובש ומסוכר

ראה בערך אתרוג. קודם האכילה יש להתבונן היטב בכל פרוסה משני צדדיה שאין בה חרקים, או סימני חרקים
(על נותני הכשרות לוודא את ניקיון קליפת האתרוג מכנימות המצויות על הקליפה, וכמפורט בערך “פירות הדר” ).

דובדבנים מיובשים 

ישנו בערך דובדבנים , ויש להיזהר במוצר זה משום שהנגיעות בו מצויה ביותר, כולל זחלים מהשדה הנמצאים בתוך הפרי.

חמוציות מיובשות 

ראה בערך חמוציות. ואופן הבדיקה שווה לאופן בדיקת צימוקים, ראה לעיל בערך “חמוציות מיובשות” וראה לקמן בערך “צימוקים“.

מנגו מיובש

ישנו בערך מנגו. קודם האכילה יש להתבונן היטב בכל פרוסה משני צדדיה שאין בה חרקים, או סימני חרקים.

משמש מיובש

ראה בערך משמש. עקב הצטמקות הפרי, סימני החדירה של הזחלים לפרי אינם ניכרים כדבעי,
ולכן קודם האכילה יש לחצות את הפרי לשנים ולהתבונן נגד מקור אור לראות שאין חרקים.
רימות זבוב הפירות בתוך פרי המשמש – ניתן להבחין בנקודה השחורה בראש הרימה

רימות זבוב הפירות בתוך פרי המשמש – ניתן להבחין בנקודה השחורה בראש הרימה

 

פפאיה מיובשת 

ישנו בערך פפאיה. קודם האכילה יש להתבונן היטב בכל פרוסה משני צדדיה שאין בה חרקים, או סימני חרקים.

צימוקים 

ראה לקמן בערך “צימוקים“.
צימוקים - פירות יבשים

צימוקים – פירות יבשים

 

שזיף מיובש

ישנו בערך שזיף. ולמעשה, קודם האכילה יש לשטוף היטב חיצונית את הפרי תוך שפשוף כל הפרי בעזרת האצבעות.
במידה ואין ניכר סימני חדירה או עקיצה, יש לפתוח בדיקת מדגם (אם אפשר יש לבדוק לכל הפחות 5% מהתוצרת)
של הפירות ולהוציא את הגלעין, ולבדוק אם אין זחלים. אך במידה ונמצא נקי מותרים כל הפירות באכילה.
באם נמצאו חרקים יש לפתוח את כל הפירות ולשוטפם תוך כדי שפשוף. 

שקדים 

ראה בערך שקדים. ויש לבצע את הבדיקה המבוארת שם, הן בשקד עם קליפה והן ללא קליפה.

תאנים מיובשות 

ישנו בערך תאנה. וכפי המבואר שם אפשר לבדוק תאנים גם מיובשות,
אלא שיש להקפיד לבצע את סדר הבדיקה בצורה מלאה וכמפורט שם.

תמרים מיובשים

ראה בערך תמר. וראה שם את סוגי התמרים השונים ואת אופני העיבוד השונים.

שאר פירות

 ראה בערך פירות וירקות, בערכם, וראה בדברי ההקדמה לערך זה.

פירות יבשים טחונים 

יש לפזר את התוצרת על גבי משטח בצבע כתום, ולראות שאין חרקים בוגרים או זחלים, גושים או קורים.
באם נמצאה נגיעות הסרתם קשה במוצר טחון, ועדיף שלא להשתמש במוצר זה.

מוצרים המכילים פירות יבשים

 כגון גרנולה או דגני בוקר, ראה לעיל בערכם את אופן הבדיקה, ובאופן זה יש לבדוק במקרים דומים.