לוגו בית המעשר
|

נפית

כ"ח חשון התשפ"א | 15/11/2020

נפית – חרקים ואופן השימוש והבדיקה

 

צמח נפית הוא צמח רב שנתי ממשפחת השפתניים. עלי הצמח משמשים לתה.

[והוא גם ידוע כצמח החתולים – כיון שזה צמח שמאד חביב להם להתפלש בו].

עלי נפית נגועים מאד בסוגים שונים של חרקים כגון של כנימות עלה, אקריות, תריפסים, עשים וזחלים של פרפרים שונים, זחלים של זבוב המנהרות ועוד.

 

צמח נפית

צמח נפית

 

אופן הבדיקה והשימוש:

 

יש לקחת כמות מועטה של עלים ולהשרותם במים עם חומר השריה למשך כ-5 דקות, לקחת מספר בודד של עלים ולשפשפם באמצעות ספוג רך טבול בחומר, לשוטפם היטב תחת זרם מים חזק.

לאחר מיכן לקחת כל עלה ולהתבונן מול מקור אור, לראות שלא נותרו חרקים ושאין סימנים של מנהרות על גבי העלים שנוצרו על ידי הזחל של זבוב המנהרות.

במידה ונמצא עלה נגוע יש להסירו ולהשתמש בעלים הבדוקים בלבד.

 

עש, גלמים וכנימות הטבק על עלה נפית

עש, גלמים וכנימות הטבק על עלה נפית

 

 

כיון שבדיקה זו קשה ביותר על כן מומלץ להשתמש בדרכים אחרות הנזכרות לקמן:

  • להשתמש בתמצית מי הנפית. כלומר לאחר שטיפה היטב של העלים במים. לבשלם כמות שהם עם מים, להעביר את התבשיל סינון היטב במסננת דקה עם צמר גפן. ולהשתמש במי התמצית המסוננים.
  • כמו כן אפשר לאחר שטיפה טובה, לעטפם בתוך בד ולקשרם היטב, ולהכניסם בתוך התבשיל עם הבד.
  • כמו כן אפשר לטחנם דק מאד בבלנדר לאחר שטיפה ראויה כמבואר לעיל, ולהשתמש עם חומר טחון.

 

מנהרות שנוצרו על ידי זחל זבוב המנהרות, ניתן לראות את זחל הזבוב בקצה

מנהרות שנוצרו על ידי זחל זבוב המנהרות, ניתן לראות את זחל הזבוב בקצה

 

כאמור לעיל, גם לשימוש הנפוץ של עלי הנפית בתה, מותר לבשל את עלי הנפית יחד עם התה,

את המזיגה לתוך כוס השתייה יש לעשות דרך מסננת דקה עם צמר גפן וכיוצא בזה.