סקירה ואופן הבדיקה והשימוש בסומאק
תבלין הסומאק (המכונה גם אוג הבורסקאים – שכן הוא שימש בעליו ובפירותיו היבשים לריכוך העורות),
מיוצר מפירותיו של שיח נשיר זה. הפירות גדלים באשכולות צפופים והם קטנים מאד וצבעם אדום.
הוא נפוץ וגדל באסיה, וגם בארץ ישראל בחלקה הצפוני ניתן למצוא שיחים כאלו בחורשים.
לצורך תבלין, קוטפים את הפירות כשהם בשלים ומייבשים בשמש.
גרגירים שלימים של תבלין סומאק
יש המשתמשים בו כמות שהוא שלם כתוספת למאכלים שונים, יש שטוחנים ומשתמשים בו כתבלין טחון
ויש שמשרים אותו במים וסוחטים אותו (משמש כתחליף למיץ לימון).
ברפואה האלטרנטיבית הוא מומלץ לבעיות מעיים ובעיות חניכיים,
ומשתמשים בו בין היתר בחליטה של הפירות, ושתייתו כתה.
באחסון ממושך, עלולים לחדור מזיקי מחסן, הן בפירות השלמים היבשים, והן בעודו טחון, אם לא אוחסן כראוי.
הנגיעות היא הן של בוגרים והן של זחלים, וסימנם ניכר היטב הן בפירות והן באבקה,
ויש לבדוק את המוצר קודם השימוש בו.
חיפושיות לאחר פיזור הנשורת בין גרגירי הסומאק
אופן הבדיקה והשימוש:
ברכישה של פירות שלמים
יש להתבונן שאין באריזה או בתחתיתה חרקים או סימני חרקים.
מפזרים את הפירות על משטח בצבע כתום, ומעבירים גרגיר אחר גרגיר,
ובודקים שאין חרקים בוגרים או זחלים הנמצאים ביניהם,
ושאין סימני חרקים כעין קורים או גבישים או כל פסולת חרקים אחרת.
אבקה טחונה של סומאק
באם היא טחונה טרייה
(לעיני הצרכן ולכתחילה קודם הטחינה יבדוק מדגמית כדי לוודא שהתוצרת בחזקת נקיה) – המוצר בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.
באם היא תוצרת מאוחסנת,
יש לפזר את האבקה על גבי משטח בצבע כתום, ולוודא שאין חרקים בוגרים או זחלים, גושים או קורים.
באבקה הטחונה שנמצאה בה נגיעות, הסרתם של החרקים קשה, ועדיף שלא להשתמש במוצר זה.
חליטה
יש לסנן בבד צפוף (כעין חיתול של תינוק), קודם השתייה.