כסיף (שפל עין)
י"ט שבט התשפ"א | 01/02/2021
תוכן עניינים
דג הכסיף (שפל עין)/ silver carp
דגי הכסיף הינם דגי בריכה (או אגמי מים מתוקים כמו הכנרת),
ולעיתים רחוקות הדגים נגועים בארגולוס (ראה לעיל תיאורו), ולעיתים יותר מצויות הדג נגוע בלרניאה (ראה לעיל תיאורו).
דגים אלו מקור חיותם איננו באגם הכנרת אלא יובאו לשם כדי לאכלס את הכנרת בדגים, והוא אכן התאקלם שם, שיעור גדילתו מהיר ויכול להגיע גם עד 40 ק”ג ויותר, הכסיף ניזון מאצות זעירות והוא מסנן את מזונו (ומזה הטעם הוא איננו נתפס על ידי דייג חכות).
הדג מרובה קוצים ולכן איננו ערב לחיכם של רבים.
כינוי שפל עין כיון שהעין שלו ממוקמת נמוך בסמוך לפיו, שלא כשאר דגים מצויים.
כסיף – אופן הבדיקה והשימוש:
-
דגים הנקנים בחנויות העומדות תחת פיקוח כשרותי מיוחד גם לענין טפילים
מקורם מבריכות גידול המטופלות כדבעי, ומפוקחות על ידי גוף כשרות מומחה בטפילים, הרי שהדג בחזקת נקי, ואין חשש לטפילים חיצוניים כלל. ומותר לאוכלם ללא חשש כולל ראש הדג ושאר איבריו.
ומעיקר הדין אין צריך לחוש לנמטודות שאינן מצויות בדרך כלל.
(וכאשר יש חשש למקרה נדיר של נגיעות, הכשרויות הבקיאות בפיקוח הטפילים, מודעים ובודקים ועושים את כל הנדרש. והרוצה לבדוק לעצמו, לאחר הוצאת בני המעיים, יגרד היטב את דפנות הבטן, ואת ראש הדג יסיר, או יחתוך ויוציא ממנו את איברי הפנים של הראש, וישטוף היטב תחת זרם מים תוך כדי הברשה או שפשוף. כמובן שבשיווק פילה של הדג, אפשר להשתמש ללא חשש כלל).
-
דגים שמקורם מאגמים
או מבריכות גידול שאינן מפוקחות כשרותית על ידי גוף המתמחה בכך, קיים חשש לנגיעות בדג.
ויש לנקותו כדלהלן:
- טפיל ‘ארגולוס’ כמבואר במבוא נותר על עור הדג ואיננו חודר פנימה, להוציא חדירה אפשרית לחלל הפה או איזור הזימים.
טפיל זה אוחז בדג בעוד הטפיל חי, אולם לאחר מיתתו אחיזתו חלשה ביותר, ולכן דג שעבר הקפאה, או אף מצונן שעבר זמן לאחר מיתתו, יש לשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי גירוד עור הדג, בכל גופו גם במקום שאין קשקשים.
- מחשש לטפיל ‘לרניאה’ שחודר לגוף הדג, יש להתבונן היטב (בעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתוניים, ובאזור הצוואר והזנב) ולוודא שאין מבחינים בפצע או סימן אדמומית כל שהיא, במידה ומבחינים בפצע או סימן אדום יש להסירו עד עומק של כחצי ס”מ.
- בחללי הדג, שהם הפה, הזימים, ומחשש לנגיעות נדירה יותר של נמטודות בדפנות בטן הדג, על כן יש או להסיר את ראש הדג לחלוטין, או לחילופין לחצות את ראש הדג, להוציא ממנו את איברי הפנים של הראש, ולשטוף היטב תחת זרם מים תוך כדי הברשה בכל דפנות ראש הדג.
וכן לאחר הסרת מעי הדג, לשטוף תוך כדי הברשה את כל דפנות הבטן.
באם קונים דג מדייג טרי, יש להמתין מספר שעות לאחר מותו או להקפיאו למשך זמן עד שיוקפא (השריה בחומץ ומלח אינה מועילה לשיחרור אחיזת חרקים).
ולאחר ההפשרה לגרד את עור הדג היטב, ולבצע את התהליך האמור.
באם מסירים, את ראש הדג, ואת עור הדג, ומנקים היטב את דפנות בטן הדג, לאחר התבוננות שאין פצע אדום מחמת חדירה של טפיל, הדג בחזקת נקי ומותר באכילה.