אפרסק – נגיעות בחרקים ואופן הבדיקה והשימוש באפרסק
בפרי האפרסק תתכן נגיעות פנימית של זחלים שהוטלו על ידי נקבת זבוב הפירות הים תיכוני, או על ידי נקבת עש המשמש
(שלעיתים היא
מזיק משני ולעיתים היא מזיקה ללא קשר לפגעים אחרים),
לאחר חדירת ה
חיפושית ניתן לראות את הזחלים בתוך הפרי (וכנראה בתמונה).
כמו”כ תתכן נגיעות חיצונית של כנימות מגן כשצבע הפיגדיון הוא בד”כ בצבע חום,
ומקום המציצה של הכנימה נראה כעין כתמים אדמדמים (וב
נקטרינה צבעם גם ירקרק).
בדרך כלל הכנימה נושרת ונשארים רק מקומות המציצה ואינם אסורים באכילה.
במטעים שאינם מטופלים אחוזי הנגיעות גבוהים ביותר.
גבישים בתוך האפרסק, והם אינם סימן לנגיעות. למעלה מצד שמאל זחל זבוב הפירות בתוך בשר הפרי
אופן הבדיקה והשימוש:
פרי האפרסק הנקנה בשווקים
הוא מגיע בדרך כלל ממטעים מטופלים, והוא נקי יותר.
יש להתבונן סביב הפרי אם ניכרים סימני מציצה של הכנימה, ובמידה ונמצאו סימנים יש להתבונן אם הכנימה נותרה בפנים
(במידה ונותרה כנימה, היא אמורה לרדת בשפשוף קל).
בפרי שהוא בריא (כלומר קשה ולא רך ומוסמס), החשש לנגיעות פנימית פחותה מאד,
כדי לוודא שאכן כך, יש לחתוך את ראש הפרי חתך לרוחב,
ולראות שאין סימני חדירה של זחלים לתוך הפרי, במידה ואין סימנים, הפרי מותר באכילה.
במידה ונתגלו סימני חדירה, או לחילופין במידה והפרי רך כולו או אף בחלקו,
יש לחתוך את המקום הרך ולהתבונן היטב שאין זחלים בפרי
(ככלל, כאשר יש נגיעות של זחלים מקום הנגיעות הופך רך יותר וכהה יותר).
פרי ממטעים שאינם מטופלים או מחצרות הבתים
מצריך זהירות והקפדה יתירה לבדוק היטב ולהבטיח את נקיותו.
בפירות שיש סדקים או שקעים טבעיים, או שני פירות מחוברים,
יש לנקות היטב את אזור החיבור או השקע, ולשטפו היטב תחת ברז מים.