לוגו בית המעשר
|

אודות המכון למצוות התלויות בארץ

אודות המכון למצוות התלויות בארץ

 

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

 

מפעולות המכון

 

מחקר תורני

המחלקה למחקר תורני עוסקת בהוצאה לאור של ספרי ראשונים וקדמונים בתחום מצוות הארץ. כמו כן בהפקה והו”ל של ספרים וחוברות שאמורים להקל ולסייע לציבור הרחב בסוגיות המסובכות של מצוות התלויות בארץ ובעניני חרקים במזון.

‘אגף ההוצאה לאור’ של המכון עוסקת בהפקת ספרים ופרסומים תורניים לציבור הרחב ע”י רבני המכון. עד כה יצאו לאור בהוצאת המכון עשרות ספרים ומאות מאמרים בשלל תחומים הקשורים למצוות התלויות בארץ. המכון מפיק גם פרסומים רבים לציבור הרחב, בשפה קלה ובהירה, וכגון לוח לפירות ערלה. לוח זמנים לשמיטה. מדריך שמיטה לצרכן. מדריך שמיטה לחקלאי, והפקת חוברת הדרכה בתחום תרומות ומעשרות.

ניתן לציין כדוגמא את הפקת סדרת “השדה” של יו”ר המכון הרב שניאור ז. רווח שליט”א הכולל בין היתר את “קצירת השדה” על הלכות תרומות ומעשרות. “תבואת השדה” על הלכות חלה. “שביתת השדה” על הלכות שביעית, “עץ השדה” על ערלה, “גבולות השדה” פרי מחקר של שנים על גבולות ארץ ישראל עם מפה צבעונית ועוד. כמו כן את הסדרה המונומנטאלית “תולעת שני” ארבעה כרכים עם תמונות צבע על עולם החרקים במזון והדרכים להסרתם מן המזון.

בנוסף, המכון הוציא לאור מספר CD לצפייה על נושאים שונים במצוות התלויות בארץ, שאמורים להמחיש לצופה ולתת לו את התחושה הכי ויזואלית על מנת שילמד את הנושאים הללו ביתר קלות.

 

מעבדה לבדיקת נגיעות המזון

במכון ישנה מעבדה מיוחדת לבדיקת ירקות עלים נקיים מחרקים. את המעבדה מפעילים מומחים בתחום מטעם המכון שבודקים ירקות עלים המיוצרים בשטחי חקלאות רבים ובצורות גידול שונות, ומוודאים שהציבור מקבל ירקות נקיים מחרקים.

כמו כן במעבדה מתקיימות בדיקות תמידין כסדרן של הדגים ממקורות גידול שונים לידע את מידת נגיעותם ורמת הנגיעות שלהם, והמכון מיידע את הציבור על מנת שידע ויזהר. במעבדה גם מתקיימות בדיקות של מוצרים מעובדים שונים ונגיעותם בחרקים, כגון קמח, אצות ים, עלי גפן. וכן הימצאות של דגנים במוצרים השונים בהקשר לכשרות לימות הפסח.

המעבדה ועובדיה, קנתה את שמה הטוב והמיוחד בבקיאותה, דיוק תוצאותיה, אדיבותה ומהירות תגובתה, כבר מזה שנים רבות אצל רבים מהנזקקים לשירותי המעבדה.

אל המכון מגיעים לראות, ללמוד ולהשתלם, משגיחי כשרות מהארץ ומחו”ל. רבנים ומורי הוראה. אברכים העוסקים בסוגיות אלו.

 

בית המעשר

קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור .בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני באמצעות חוזי הלוואה והסכמים עם העניים. ונתינת מעשר ראשון ללוי באמצעות חוזי הלוואה והסכמים עם הלוי.

גם בארה”ב בית המעשר הקים סניף יחד עם ועד הכשרות של OU, כדי לסייע לכל הנדרש להפריש תרומות ומעשרות בחו”ל מתוצרת ששווקה מארץ ישראל לאותן מדינות.

 

 

 

מחקר יישומי במצוות התלויות בארץ

מטרת המחקר היא לסייע בכל תחום לפתור את בעיות ההלכה ובשילוב של המחקר המעשי להביא פתרונות לפני הגורמים הרלוונטיים. כגון: מציאת כנה לעץ האגס ללא מגבלות ההלכה. פתרונות מיוחדות ויצירתיות במשתלות כדי לחסוך שנת ערלה לחקלאי. ובשנה זו שהיא שנת השמיטה, המכון הוא חלוץ בסיוע לחקלאים בהתאם למגבלות ההלכה שיוכלו לגדל ולהתפרנס גם בשנה זו, אם באמצעות גידול במצעים מנותקים, ואם ביישום הפתרון ההלכתי הוותיק של שיווק תוצרת שהיא “אוצר בית דין“.

רבים מהפרוייקטים הגדולים של הכשרות בעשור האחרון, נולדו ביוזמת המכון, לוו והסתיימו בעזרת רבני ואנשי המקצוע של המכון, בין הפרויקטים ניתן למצוא:

משתלות בפיקוח על עניני ערלה.
מציאת כנות מותרות להרכבה בעצים להמנע מאיסור כלאים.
מחקר ארוך טווח לסיווג בוטאני – הלכתי, לעצים סובוטרופיים.
מחקר על המלאכות המותרות והאסורות בשנת השמיטה.
אופן גידול פטריות ללא חרקים.
דגים ללא טפילים – בבריכות הגידול בארץ ובחו”ל.
דגים ללא טפילים – אופני העיבוד במדינות השונות בעולם ללא טפילים.
מחקר על דג הרוטברש באיסלנד, על שיווקו ללא טפילים.
עלי גפן מתורכיה ללא חרקים.
אצות ים ללא חרקים.
קמח מלא ללא חרקים וללא צורך בניפוי

 

פיקוח וייעוץ כשרותי

במסגרת המכון, פועלים מומחים בעלי שם עולמי בתחום החרקים במזון, ובמהלך השנים לאחר פיתוחים שמקורם ממחקרים יישומיים רבים, הפתרונות יצאו אל הפועל, ומומחי המכון מלווים, שטחים גידולים חקלאים שיהיה ללא חרקים. גידולים מיוחדים מאסיביים, לתעשיית הירקות קפואים, בארץ ובחו”ל במדינות שונות. ופתרונות רבים נוספים לסוגי מזון נוספים שמקורם מן הצומח.

בנוסף, פעיל המכון ביותר בתחום המזון מן החי, כאשר הוא מפעיל מפקחים מומחים שמבצעים פיקוח צמוד מטעמינו בבריכות הגידול של הדגים, וכן מפקחים שנותנים פיקוח ויעוץ הלכתי, וכן צוות המעבדה של המכון ביצע מחקר ארוך בשנים האחרונות ופיתח שיטות מיוחדות כמעט לכל הדגים המיובא מחו”ל, כיצד להסיר את הטפילים עוד בזמן העיבוד של הדגים במפעלים בחו”ל. נושא נוסף באותו תחום, היא תעשיית ביצי הדגים שגם עבורה פותחו שיטות מיוחדות להסרת תולעי אניסאקיס הדבוקים והתפוסים בביצים. וכן לאחר מחקר ארוך מאד שהתבצע  על האפשרות של הסרת סוסוני ים וסרטנים בינות לאצות הים עבור תעשיית הסושי, הייתה הצלחה בפיתוח של שיטה שעבדה יפה, והצליחו לייצר את האצות נקיים מכל חשש דבר שיאפשר ליבואנים הכשרים בעולם להשתמש עם שיטה זו להסרת הטפילים.

 

אוצר בית דין

המכון מקיים פעילות של אוצר בית דין רחב היקף ומפקח ומבקר את השטחים והחקלאים. המכון מעסיק את טובי הרבנים והמומחים הבקיאים בתחום זה. הרבנים הפוסקים מדריכים את החקלאים בהתאם לכל הכללים ההלכתיים, פעילות זו נעשית לתועלת הציבור הרחב שזוכה לאכול בשנת השמיטה פירות ‘אוצר בית דין’. היקף החקלאים שמסרו את מטעיהם למסגרת אוצר בית דין שע”י המכון שהוא למהדרין בכל הענינים, בשנת השמיטה תשס”א ובשנת השמיטה תשס”ח, הוא הגדול ביותר בין המסגרות השונות הקיימות, ב”ה גם בשמיטה תשע”ה, הייתה הצטרפות גדולה של חקלאים למסגרת אוצר בית הדין. ואנו מצפים שבע”ה הדברים יתגברו וילכו מחיל אל חיל.

 

ימי עיון והדרכות

עריכת ימי עיון והרצאות בכל הארץ, לכל המגזרים ולכל הגילאים – מהדרכות לילדי הגנים ובתי הספר בשילוב מצגת מיוחדת וחווייתית, דרך סדנאות לקהל הרחב אודות הדרכות בנושאי כשרות, שמיטה, חרקים בדגים, חרקים בצומח, ועוד, ועד ימי עיון והדרכות לחקלאים בנושאי תפעול שוטף בחקלאות בהתאם להדרכות ההלכה.

 

‘תנובות שדה‘

הוצאת חוברת דו-חודשי עדכנית לציבור הרחב. בחוברת מובאים מאמרים אקטואליים הנכתבים ע”י רבני המכון וע”י רבנים מומחים, במגוון נושאים הקשורים למצוות התלויות בארץ, לכשרות המזון, ועוד.

 

בית מדרש ללימוד תורת “זרעים”

לצדו של המכון פועל בית מדרש ללימוד הלכתי של מצוות התלויות בארץ, בית המדרש נועד ללימוד עיוני והעמקת הידע והעניין בציבור בתחומי המצוות התלויות בארץ. במסגרת בית המדרש נלמדו ונחקרו סוגיות הלכתיות רבות שהניבו כבר מאות מאמרים וכמה ספרים חשובים בתחום מצוות הארץ. חלק נוסף של בית המדרש הוא כולל האברכים שמיקומו בעיר “אלעד” – שם עוסקים אברכים בלימוד העיוני של מסכתות שונות בסדר זרעים. בנוסף במסגרת המכון פועל כולל שבת גדול בעיר אלעד, כולל ערב. בית דין ובית הוראה.