לוגו בית המעשר
|

תוכן עניינים

אוצר בית דין
לדעת קצת יותר..

אוצר בית דין
דברי ראש המכון

צפו בדברי הסבר של הרה”ג רבי שניאור זלמן רווח שליט”א ראש ‘המכון למצוות התלויות בארץ’.

על מסגרת אוצר בית דין על התהליכים ועל כל מה שמסביב.

לבטח תקבלו תשובות על הרבה מן השאלות שיש לכם.

 

אוצר בית דין
דבר החקלאי

צפו בדברי הסבר של החקלאי עירא רפפורט – בעל כרם בשילה, הפועל מזה מספר שמיטות במסגרת בית הדין שעל ידי המכון.

עירא, פורס את משנתו ומסביר מדוע הוא בוחר דווקא במסגרת ‘אוצר בית דין’ ומהי המשמעות הנובעת מכך.

 

אוצר בית דין
למתחילים..

אוצר בית דין
למתחילים..

צפו בסרטון קצר מבית ‘המכון למצוות התלויות בארץ’ שהופק לרגל שנת השמיטה תשפ”ב במסגרת ‘אתר השמיטה של ישראל’.

הסרטון מסביר את עיקרי הדינים והמושגים של ‘אוצר בית דין’. הכל בשפה ברורה ופשוטה.

אוצר בית דין
דבר מומחה היין

מומחה היין שרגא גבהרד

נקראתי לטעום יינות של ‘אוצר בית דין’. 

תחילה כמובן, בררתי מהיכן מגיעים הענבים, כי הרי מכרמים בלתי מתוחזקים כראוי, לא יכול לצאת יין משובח. מאידך, אם מקור הענבים בכרמים איכותיים, זה עדיין לא הכל, אלא בשלב הבא זה תלוי בידי היינן שמטפלות בענבים. היינן לא מסוגל לשפר ענבים באיכות גרועה, התפקיד שלו מתמקד בדאגה על האיכות, ושמירה ששום קלקול לא יפגע במהלך הפעילות, עד שהבקבוק יוצא משערי היקב.

התשובה שקבלתי על מקום גידול הענבים, הייתה: “כרמים בשילה ובהר ברכה”.

בעבר היו מייצרים יין ביקב, עם הזמן וההתמקצעות, באה גם ההבנה שיין מגדלים בכרם.

במה דברים אמורים? עוד לפני נטיעת הגפנים, בוחרים חלקה מתאימה לזן אותו רוצים לנטוע.

לכל זן יש מאפיינים אישיים, שמגיבים לקרקע ולמזג האוויר, בצורה ייחודית להם, לכן עוד לפני נטיעה עושים בדיקות קרקע, ואם סוג הקרקע מתאים לזן שאותו רוצים לגדל, צריך לתת את הדעת לאיזה כיוונים נוטעים את שורות הגפנים, כדי שיקבלו את כמות השמש והרוח המתאימים והרצויים.

אחד הדברים החשובים לגידול גפנים איכותיות, זה מנות קור בחורף והבדלי טמפרטורה בין היום ללילה, בתקופת גידול הענבים. דברים אלה גורמים לענבים להיות איכותיים, ובעזרת ה’ עתיד לצאת יין טוב.

את הפרמטרים האלה יש בהרים הגבוהים.

תמונה טעימות יין אוצב'ד

כרמי הר ברכה הם בגובה של למעלה מ-800 מטר, גם הכרמים שגדלים סביבות שילה נמצאים בגובה דומה, כך שהם גם מקבלים מנות קור רצויה בחורף, כי בזמן שינת הגפן, השורשים לא ישנים. גם בקיץ יש שם מזג אוויר אופטימלי לגידול ענבי יין.
חלקות הענבים שהפיקו מהם את יינות אוצר בית דין, מגיעים כל שנה לסדרות הפרימיום של היקב, ואף למעלה מזה.

הגעתי בבוקר חורפי ונעים ליקב, לטעום את היינות. היינות טרם בוקבקו, עדיין ממשיכים להשתבח במיכלים, ממתינים לסינון וביקבוק.

הענבים נבצרו בחודש אלול, ועוד לפני חג הסוכות כבר נכנסו למיכלים אחרי תסיסה.

מאז ועד היום למעלה משלושה חודשים, היין מתבגר במיכלי נירוסטה יחד עם שבבי עץ איכותיים.

“העשייה היא ללא פשרות”, אומר היינן, אל תחשבו שבגלל שזה יין של אוצר בית דין, ויחולק בזול – מחיר הקרן בלבד, לכן אנחנו מורידים מרמת העשייה, לא ולא! חומר הגלם שלנו הוא מהטובים ביותר, ואנחנו רוצים שככה יהיה גם היין!!!

ובכן, הצוות הציב על השולחן שלושה בקבוקים, שהוציאו מהברז הקטן של המיכלים בהם מאופסן היין.

החלוקה היא; בקבוק קברנה סוביניון זני, בקבוק מרלו זני, ובקבוק ערבוב/בלנד של קברנה ומרלו יחד עם שיראז.

שלושת היינות עשויים היטב, ריחות של פירות טריים, ומאפיינים באופן ברור את הזנים שמהם הן עשויים. בצבע היין כמעט ואין הבדל, אם בכל אופן ננסה לדרג אותם, אז הבלנד הוא הכהה מהשלושה, כשאחריו הקברנה ולבסוף המרלו.

הקברנה סוביניון נותן ריח של שזיף טרי, ישירות מהקטיף, ומעט פלפל ירוק, יחד עם חמיצות טובה. במרלו שוב הפירות האדומים עולים מהכוס, אפשר גם למצוא צימוקים ומרירות עדינה. הבלנד הוא ה’בועט’ מהשלושה, בלנד נכון וטוב הוא כזה, שסך חלקיו גדולים מהשלם, זוהי חוכמת היינן, לקחת את הדברים הטובים שבכל זן, להדגיש ולהבליט אותם בתוך הבלנד. בבלנד הנוכחי ענבי השיראז משתלבים בזנים האחרים, ונותנים מעט פלפל ליין (תרתי משמע), קצת חריפות וקצת יותר עוצמה ביין.

למעשה, היינות מפתיעים ביחס למחירם, מרגישים את המקצועיות של הייננים, שלקחו חומר גלם טוב ועשו יין מצויין.

לחיים, שרגא.

 

הביאו ברכה לביתכם!

- קו אוצר בית הדין לשמיעת הפרטים ולהזמנות מיוחדות:
050-8093593

ניתן להזמין בכל עמדות 'נדרים פלוס' בבתי הכנסת ברחבי הארץ.

מייל: SHMITA@MACON.CO.IL