ארטישוק
כ' אדר ב' התשע"ט | 27/03/2019
תוכן עניינים
נגיעות בחרקים ואופן הבדיקה והשימוש
הארטישוק נגוע בחרקים רבים מאד מסוגים שונים. הנגיעות מצויה בכל הזנים הן בזן “ויולט” והן בזן “ברוטן”, ואף בזנים הסגורים יותר. הנגיעות היא של אקריות, תריפסים, כנימות עלה ונמלים רבים הנמשכים לפרש המתוק של הכנימות. עיקר מקום מושבת החרקים היא בקצוות של העלים, ואף בתוך ה”לב” וגם הפנימי ביותר.
אופן הבדיקה והשימוש:
יש להסיר את העלים לחלוטין כולל את החלק הפנימי. ולהשאיר את ה”לב” בלבד. מסביב הלב יש להוריד את קצוות העלים שנותרו תפוסים עליו. ולאחר שטיפה אפשר להשתמש בלב ללא צורך בבדיקה.
את העלים המופרדים יש להשרות בחומר השריה למשך כ – 5 דקות, ולשטוף היטב תחת זרם מים כל עלה משני צדדיו. [יש שמסתפקים בשטיפה תחת זרם מים תוך כדי שפשוף חזק ביד של כל עלה ועלה]. לכתחילה רצוי לעשות תהליך זה קודם הבישול, אולם אם כבר בישלו אותו עם העלים יש לעשות את תהליך הניקוי האמור לאחר הבישול, והוא מועיל גם כן.
ארטישוק בשימורים או קפוא
“לבבות ארטישוק”
חרקים רבים נשארים בתוככי העלים שב “לב”, ויש להסירם ולהשתמש רק בתחתית וכמבואר לעיל.
“תחתיות ארטישוק”
כשהם חלקים בקצוות ללא קצות העלים, הם נקיים מחרקים ומותרים בשימוש. במידה ונותרו קצוות העלים, יש להסירם, לשטוף את הלבבות, ולהשתמש בהם. את מי הכבישה של השימורים, יש להשליך או לסנן קודם השימוש במים.
שדרת צמח הארטישוק :
ראה לקמן בערך “חרשוף“.